Les Unitats pastorals de Tarragona Centre i Tarragona Ponent van organitzar, el passat dissabte dia 3 de febrer, la trenta-quatrena edició de l’Escola de Catequistes, que va tenir lloc als locals de la Parròquia de Sant Pau de Tarragona. La jornada, que va comptar amb la participació d’una cinquantena de catequistes, va començar amb una xerrada de Mn. Joan Miquel Bravo sobre com explicar la missa als infants.
En primer lloc va exposar que cal vetllar perquè les celebracions eucarístiques esdevinguin una oportunitat per als infants de la catequesi per a trobar-se amb Jesús i amb la mateixa comunitat. Per fer-ho, Mn. Bravo va proposar diversos recursos. Per una banda, en les sessions de catequesi es poden implementar petites celebracions que incorporin l’ús de gestos i símbols litúrgics que els infants puguin retrobar i comprendre en la missa.
També va recomanar tenir cura de crear un espai en què els infants se sentin còmodes i implementar un “ritual familiar per a complementar la missa”, com pot ser activitats divertides en acabar la celebració, un esmorzar previ o un vermut familiar després de l’eucaristia, amb l’objectiu de relacionar la missa amb la memòria emocional dels infants, creant records i emocions agradables.
Per altra banda, també va recordar que és important que els infants puguin veure els adults resant durant la celebració i, per això, pot ser recomanable que seguin als bancs a prop dels pares o barrejats amb joves o adults de la parròquia, que no siguin un grup separat de la comunitat. Per això va proposar que els gestos que facin els infants en la celebració també els faci el conjunt de la comunitat.
Mn. Bravo va indicar que el repte principal és motivar la fe entre els infants, establir una relació d’amistat amb Jesús que converteixi la participació en la vida litúrgica de l’Església en una necessitat. En aquest sentit, la tasca dels catequistes s’ha de centrar a fomentar aquesta trobada amb Jesús, ajudar-los a conèixer-lo.
Algunes idees que va proposar el conferenciant per aprofundir en aquest àmbit són que els infants donin la benvinguda als fidels que arriben a l’església oferint-los un paper amb una frase de l’Evangeli del dia, fer-los participar en la processó d’entrada, preparar cants gestuals que siguin interpretats per tots els infants i que també puguin cantar els adults de la comunitat, o preparar una homilia en diàleg, sempre per captar la seva atenció i no per comprovar la seva preparació.
També va proposar tenir-los en compte en la preparació de les pregàries dels fidels, fer-los descobrir tots els elements litúrgics i estètics de la celebració, preparar amb ells una pregària d’acció de gràcies per al moment de la comunió o incloure regals autèntics en la processó de les ofrenes, com ara una pila de papers per a la catequesi, flors per als difunts de la setmana o roses per a les mares en la seva celebració.
En definitiva, són un conjunt de propostes que volen fer dels infants participants actius en l’eucaristia per tal de trobar-se amb Jesús i sentir-se part de l’Església i que puguin comprendre que, com els deixebles, nosaltres anem a missa per deixar-nos trobar pel Senyor ressuscitat, escoltar la seva Paraula, alimentar-nos del pa de vida i continuar caminant. Així, la millor manera d’explicar la missa és viure-la en comunitat i esdevenir-ne testimonis.
Després d’aquesta primera xerrada va ser el torn de la delegada diocesana per a la catequesi, Marta Cortés, que va presentar els materials que la Delegació ha preparat per a treballar el temps de Quaresma amb els infants de la catequesi.